Η εμφάνιση του κορονοϊού έχει αλλάξει φέτος τις ζωές όλων μας. Το τελευταίο χρονικό διάστημα μάλιστα η χρήση της μάσκας έχει γίνει υποχρεωτική σε πολλές καθημερινές μας δραστηριότητες. Μέτρο το οποίο πρότείνεται από την επιστημονική κοινότητα και έχει ως στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού και την πρόληψη νέων θανάτων.

Ωστόσο υπάρχουν συμπολίτες μας οι οποίοι αντιτίθενται σε αυτό το μέτρο. Πολλοί αναφέρουν πως η χρήση της είναι άβολη, ενώ δεν λείπουν και εκείνοι οι οποίοι ενστερνίζονται θεωρίες συνωμοσίας υποστηρίζοντας μάλιστα πως η πανδημία είναι μία “φάρσα” ενορχηστρωμένη από τα ισχυρά κέντρα του πλανήτη.

Σε όλους αυτούς η επιστήμη απαντά ξεκάθαρα, η χρήση της μάσκας είναι ο πιο απλός και λειτουργικός τρόπος για την αναχαίτιση του ιού και την προστασία της κοινωνίας και των ευπαθών ομάδων.

Υπάρχουν όμως και εκείνοι οι οποίοι παρότι χρησιμοποιούν τη μάσκα, δεν το κάνουν σωστά, καλύπτοντας μόνο το στόμα τους αλλά όχι την μύτη τους ή απλά τοποθετώντας την στο πηγούνι τους.

Η άρνηση της μάσκας πέρα από έναν δήθεν “πολιτικό αγώνα”, έχει βαθύτερες ψυχολογικές αιτίες οι οποίες ξεκινούν από εμάς τους ίδιους. Ποιος είμαι πραγματικά, πως αντιμετωπίζω τις καθημερινές ταλαιπωρίες της ζωής και για ποιο λόγο αποφασίζω να ενεργήσω ενάντια στο προσωπικό αλλά και το κοινωνικό συμφέρον.

Όπως όμως μία μάσκα στηρίζεται σε δύο ιμάντες, έτσι και σε ψυχολογικό επίπεδο υπάρχουν δύο κρίσιμα βήματα τα οποία πρέπει κάθε άτομο να κάνει, ώστε να ξεπεράσει τις σκέψεις και τις αντιστάσεις εκείνες που το κάνουν να αρνείται την κάλυψη του προσώπου του.

Βήμα 1ο – Ενημερώνομαι γιατί πρέπει να φοράω μάσκα

Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για να φορέσουμε μάσκα, ο πιο απλός είναι για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Υπάρχουν όμως και περισσότερο προσωπικοί λόγοι.

Ένα βασικό στοιχείο της θεραπείας αποδοχής και δέσμευσης είναι να γνωρίζουμε τον λόγο για τον οποίο κάτι μας αφορά και μας ενδιαφέρει.

Όσο καλύτερη γνώση απ αυτού έχουμε, τόσο περισσότερο θα ενεργήσουμε ανάλογα ώστε να το εντάξουμε στη ζωή μας. Για παράδειγμα, εάν το να είμαι γενναίος είναι σημαντικό για μένα (και γνωρίζω τον λόγο για τον οποίο είναι σημαντικός για μένα), τότε θα ενεργώ αναλόγως και θα φέρνω γενναιότητα στη ζωή μου. Και αυτό δεν διαφέρει πολύ από τη χρήση της μάσκας στην παρούσα περίοδο.

Όσο καλύτερα ξέρω τους λόγους για τους οποίους  η μάσκα είναι σημαντική, τόσο περισσότερο θα ενεργήσω και θα φορέσω αυτό το κομμάτι του υφάσματος.

Έχετε ήδη ακούσει πολλούς λόγους, αλλά είναι σημαντικό να βρείτε αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία για εσάς τους ίδιους. Ίσως θέλετε να προστατεύσετε τον παππού σας, τη μητέρα σας η ένα φίλο σας ο οποίος συγκαταλέγεται στις ευπαθείς ομάδες.

Γνωρίζοντας το γιατί, έχουμε γνώση του σκοπού και γινόμαστε συμμέτοχοι. Το προσωπικό κίνητρο μάλιστα μπορεί να γίνει πιο ισχυρό εφόσον το συνδέσουμε με κάτι μεγαλύτερο από τον ίδιο μας τον εαυτό.

Έχει αποδειχτεί πως το να κάνουμε σημαντικές πράξεις για άλλους (και όχι για τον εαυτό μας), έχει θετικά αποτελέσματα στη συμπεριφορά και στην ψυχική μας υγεία.

Με άλλα λόγια, κάνοντας κάτι για τους άλλους, το οποίο θεωρείται άβολο, μας βγάζει από την ζώνη ασφαλείας μας, εκπαιδεύει  το μυαλό μας και μας βοηθάει να ανακαλύψουμε νέες δυνατότητες, χαρίζοντάς μας ψυχική ικανοποίηση η οποία λαμβάνεται μέσα από αυτή τη διαδικασία προσφοράς.

Βήμα 2ο – Αγκαλιάζω το άβολο συναίσθημα

Δεν χρειάζεται απλά να ανεχόμαστε καταστάσεις, πολλές φορές πρέπει να τις κάνουμε “δικές” μας. Ναι η χρήση της μάσκας είναι άβολη, όλοι το παραδέχονται αυτό.

Όσο περισσότερο όμως αφήνουμε τον εαυτό μας να αισθάνεται άβολα χρησιμοποιώντας την, τόσο γρηγορότερα θα τη συνηθίσουμε και θα βελτιώσουμε την εμπειρία χρήσης της αλλά και τον προσωπικό μας αυτοέλεγχο.

Με άλλα λόγια, επιτρέποντας στον εαυτό μας να νιώσει την “ταλαιπωρία” της, τόσο περισσότερο τον εξουσιοδοτούμε να κάνει αυτό που έχουμε αποφασίσει και το οποίο είναι σημαντικό για εμάς.

Χρησιμοποιώντας λοιπόν ένα μικρό κομμάτι ύφασμα στο πρόσωπο μας, εκπαιδεύουμε τον εαυτό μας να μην δραπετεύει από τους φόβους του, τις ταλαιπωρίες και τις δυσκολίες της ζωής. Αντιθέτως μέσα από αυτές τον μαθαίνουμε να της χαρίζει σκοπό και νόημα.

Tip: Ενημερωθείτε για την Ενδοοικογενειακή Βία στη Καραντίνα