Καθημερινά πληροφορίες και στατιστικές για τον κορονοϊό  και την εξέλιξη του έχουν κατακλύσει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ταυτόχρονα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσφέρουν ένα πακτωλό πληροφοριών, είτε αρνητικές είτε θετικές.

Οι αλλαγές στις συνθήκες εργασίας, το «Μένω Σπίτι», η απώλεια της κοινωνικότητας και της στήριξης από φίλους έχει επιφέρει μια αίσθηση απώλειας αλλά και ένα εκνευρισμό και στρες, το οποίο φαίνεται να μεγαλώνει μέρα με την μέρα. Ακόμα και τα θετικά νέα, σε περιπτώσεις αυξημένου στρες ακούγονται σαν μια δικαιολογία για να παραμείνουμε στην ίδια κατάσταση.

Και κάπως έτσι ξεπηδάνε συμπεριφορές οι οποίες είναι ξένες τόσο προς αυτόν ή αυτή που της επιδεικνύει όσο και σε αυτόν ή αυτή που της βλέπει.

Φωνές, καυγάδες, νεύρα, χρήση λόγου με μειονεκτικό χαρακτήρα, απειλές και ίσως βία.

Πολλές φορές προσπαθούμε να κατανοήσουμε αυτήν την συμπεριφορά και να δημιουργήσουμε μοντέλα τα οποία θα μας βοηθήσουν να την εξηγήσουμε. Εδώ έρχεται η αλήθεια και η πραγματικότητα η οποία θα πρέπει να μας οδηγήσει να δούμε αν αυτή η αλλαγής την συμπεριφορά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ενδοοικογενειακή βία. Σαφώς όλοι όσοι ασχολούνται με το φαινόμενο αυτό είναι σε θέση τόσο να μας ενημερώσουν όσο και να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τι μας συμβαίνει.

Αλλά πρώτα πρέπει να καταλάβουμε ότι με την έκφραση ενδοοικογενειακή βία δεν εννοούμε απλά τη βία μέσα στην οικογένεια αλλά μέσα σε όποια μορφής οικογένεια. Ότι με τον όρο βία δεν εννοούμε μόνο το χτύπημα ή και το ξύλο αλλά και την ψυχολογική, λεκτική αλλά και οικονομική βία η οποία μπορεί να ασκηθεί και να έχει το ίδιο αντίκτυπο σε εμάς. Τα ποσοστά, παγκοσμίως, αναφέρουν ότι υπάρχει μια αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας με την παρουσία του κορονοϊού, ιδίως σε οικογένειες οι οποίες είχαν κρούσματα στο παρελθόν.

Ο κορονοϊός και η κοινωνική απομόνωση μπορεί να φέρει το θύτη και το θύμα σε μια κατάσταση η οποία η ευκαιρία για εκδηλώσεις βίας να αυξάνεται. Για παράδειγμα η συνεχής συνύπαρξη στον ίδιο χώρο, με προβλήματα όπως έλλειψη χρημάτων μπορεί να δημιουργήσει στρες και εντάσεις οι οποίες να φτάσουν μέχρι και σε εκρήξεις βίας. Από την άλλη τα θύματα, ίσως να αισθάνονται ότι δεν έχουν διέξοδο λόγω των μέτρων που έχουν παρθεί, με άλλα λόγια δεν μπορούν να πάνε να ζητήσουν βοήθεια, να πάνε σε σπίτια συγγενών ή και φίλων αλλά και να αναζητήσουν μια υποστήριξη από ένα δικό τους άτομο. Το γεγονός ότι η οικονομική τους κατάσταση έχει υποστεί πλήγμα τα κάνει πιο ευάλωτα σε αποφάσεις οι οποίες ίσως θα τα ενθαρρύνουν να μείνουν με τον θύτη τους.

Πρέπει να κατανοήσουμε ότι το άγχος και το στρες είναι κομμάτι της ζωής μας. Θα πρέπει να μάθουμε να το διαχειριζόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο είτε μόνοι μας είτε ζητώντας βοήθεια από κάποιον ειδικό. Σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να αφήσουμε μια κατάσταση όπως αυτή της ενδοοικογενειακής βίας να συνεχίζεται, νομίζοντας ότι στην παρούσα φάση η αναζήτηση βοήθειας είναι μη εφικτή.

Όλες οι υπηρεσίες αλλά και οι ειδικοί οι οποίοι μπορούν να μας παρέχουν μια διέξοδο, είναι παρόν έτοιμοι να μας βοηθήσουν. Δεν πρέπει να αισθανόμαστε ότι είμαστε μόνοι μας, αλλά να προσπαθήσουμε να αναζητήσουμε βοήθεια.

Η βία σε όποια μορφή και αν εμφανίζεται δεν είναι αποδεκτή. Η λεκτική, η ψυχολογική, η οικονομική αλλά και η βία στην απόλυτη μορφή της θα πρέπει να σταματάει επί τη γενέσει της. Πολλές φορές έχουμε ακούσει ότι «είχε τα νεύρα τους/της αλλά μετά έγινε καλός/η και όλα άλλαξαν». Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από τον κύκλο της βίας στον οποίο πρέπει να αποφασίσουμε ότι πρέπει να βγούμε.

Ζήτα βοήθεια, ενημερώσου.            

Το παρακάτω είναι ο ιστότοπος της Ελληνικής Αστυνομίας και αυτούσια όσα αναφέρονται σε αυτόν για το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας.

http://www.astynomia.gr/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=2030&Itemid=421&lang

Ενδοοικογενειακή βία

Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα έγκλημα που διώκεται αυτεπάγγελτα και τιμωρείται από τις διατάξεις του Ν. 3500/2006.

Οι Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας λειτουργούν σε όλη την επικράτεια. Η Ελληνική Αστυνομία διαχειρίζεται κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας. Ενημερώνει τις αρμόδιες δικαστικές αρχές. Παράλληλα, παρέχει κατευθύνσεις και πληροφορίες στα θύματα, για την αναζήτηση δομών στέγασης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ψυχοκοινωνικής και νομικής υποστήριξης.

Η άσκηση κάθε είδους βίας ή κακοποίησης: ψυχολογικής, σωματικής ή σεξουαλικής διώκεται από το Νόμο.

Αν είστε θύμα :

 • Καλέστε το 100.
 • Αν δεν μπορείτε να μιλήσετε, στείλτε γραπτό μήνυμα (sms) στο 100, με:
  • Ακριβή διεύθυνση
  • Ονοματεπώνυμο
  • Είδος επείγουσας ανάγκης (π.χ. «κινδυνεύει η ζωή μου», «δέχομαι βία από το/τη σύζυγό μου»)
 • Εάν δεν μπορείτε εσείς να επικοινωνήσετε με το 100, ζητήστε από κάποιον άλλον να ειδοποιήσει τις Αρχές για εσάς (π.χ. από κάποιον οικείο ή το γιατρό σας)
 • Αναζητήστε ιατρική περίθαλψη και πείτε στο γιατρό όλη την αλήθεια.
 • Υποβάλλετε μήνυση στο πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα.
 • Για κατευθύνσεις και οδηγίες, τηλεφωνήστε ή στείλτε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στις Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας, που βρίσκονται σε όλη την επικράτεια. (Δείτε εδώ τα τηλέφωνα και τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) των Υπηρεσιών)
 • Καλέστε τη γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, για ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική και φιλοξενία σε ξενώνες. Επικοινωνία και μέσω e-mail στο sos15900@isotita.gr

Αν γνωρίζετε κάποιον που υφίσταται ενδοοικογενειακή βία:

 • Σε περίπτωση άμεσης ανάγκης, καλέστε εσείς το 100.
 • Ενημερώστε το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα.
 • Επικοινωνήστε με τις Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας που λειτουργούν σε όλη την επικράτεια, μέσω τηλεφώνου ή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail). (Δείτε εδώ τα τηλέφωνα και τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) των Υπηρεσιών)
 • Ενημερώστε το θύμα για τους τρόπους επικοινωνίας με τις Αστυνομικές Υπηρεσίες.
 • Ενθαρρύνετε το θύμα να καλέσει για ψυχοκοινωνική υποστήριξη τη γραμμή SOS 15900 για κακοποιημένες γυναίκες.

Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε στη σελίδα: www.isotita.gr www.womensos.gr