Οι όροι αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση συχνά συγχέονται, οι ειδικοί ωστόσο επισημαίνουν όχι μόνο πως διαφέρουν, αλλά και πως δεν συμβαδίζουν μεταξύ τους. Τι σημαίνει αυτό; Ότι το να έχει κανείς αυτοπεποίθηση, δεν σημαίνει πως έχει συγχρόνως και αυτοεκτίμηση και το αντίστροφο. 

Έτσι, πολύ συχνά συναντάμε το εξής παράδοξο: ανθρώπους με πολλά επιτεύγματα, πτυχία και βραβεία και μεγάλη πίστη στις ικανότητές τους, να κρύβουν πίσω τους έναν άνθρωπο με χαμηλή αυτοεκτίμηση, έναν άνθρωπο που δεν αγαπά πραγματικά και ουσιαστικά τον εαυτό του. Πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα ως προς αυτό είναι οι διάφορες διασημότητες, που ενώ είναι εκπληκτικοί σε αυτό που κάνουν, είναι αυτοκαταστροφικοί και προσπαθούν να γεφυρώσουν το εσωτερικό τους κενό με καταχρήσεις (ναρκωτικά, ουσίες κ.ο.κ.). 

Αυτοπεποίθηση

Η αυτοπεποίθηση έχει να κάνει με την πίστη στον εαυτό μας και στην ικανότητά μας να τα βγάζουμε πέρα, μέσα στον κόσμο που ζούμε. Ένα άτομο με αυτοπεποίθηση είναι πάντα έτοιμο να αντεπεξέλθει σε νέες προκλήσεις, να εκμεταλλευτεί ευκαιρίες, να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις και να αναλάβει την ευθύνη αν και όποτε τα πράγματα πάνε στραβά. 

Συνήθως, αυτό που οδηγεί στην αυτοπεποίθηση είναι η εμπειρία και το θάρρος. Η αυτοπεποίθηση χτίζεται μέσα από τα επιτεύγματά μας και τα ρίσκα που παίρνουμε. Δεν μπορούμε να έχουμε αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι, αν δεν έχουμε ήδη καταφέρει κάποιους στόχους μας. Αυτό ξεκινάει από τη μικρή ηλικία του ατόμου, κατακτώντας μικρούς καθημερινούς προσωπικούς στόχους. 

Αυτοεκτίμηση

Η αυτοεκτίμηση ωστόσο, είναι μια διαφορετική διαδικασία. Η αυτοεκτίμηση έχει να κάνει με τη βαθύτερη σχέση μας με τον εαυτό μας, με τους άλλους, με τον κόσμο γύρω μας. Τα άτομα με αυτοεκτίμηση, δεν έχουν ανάγκη την προβολή, τα χρήματα, τη φήμη για να νιώσουν καλά. Αντιθέτως αισθάνονται καλά όταν φροντίζουν τον εαυτό τους, τους άλλους και το περιβάλλον τους. 

Δεν φοβούνται την απόρριψη και αφοσιώνονται ολοκληρωτικά σε αυτό που θέλουν να κάνουν κάθε φορά. Σίγουρα μπορεί να απογοητευτούν και να αποτύχουν, ωστόσο δεν χάνουν την πίστη τους στον εαυτό τους και στους ανθρώπους γύρω τους. 

Αυτοεκτίμηση σημαίνει να βλέπεις θετικά τον εαυτό σου και τον κόσμο γύρω σου, να αγαπάς όχι μόνο εσένα αλλά και όσα έχεις αποκτήσει. Τα άτομα με αυτοεκτίμηση είναι πιο ανοιχτά σε ουσιαστικές και αληθινές σχέσεις, αποδέχονται και αγαπούν, αλλά και συγχωρούν πιο εύκολα- τόσο τον εαυτό τους, όσο και τους άλλους. 

Αν και η αυτοεκτίμηση οδηγεί σχεδόν πάντα στην αυτοπεποίθηση, δεν ισχύει το αντίθετο. Όπως είπαμε και παραπάνω, ένα άτομο που μπορεί να μας φαίνεται σίγουρο για τον εαυτό του, μπορεί πίσω του να κρύβει έναν απόλυτα φοβισμένο και ανασφαλή άνθρωπο. 

Κι ενώ η αυτοπεποίθηση χτίζεται πρωτίστως μέσα από τα επιτεύγματά μας, τη γνώση και την εμπειρία μας, η αυτοεκτίμηση έχει να κάνει περισσότερο με την οικογένεια, τις εμπειρίες και τις καταστάσεις που έχουμε ζήσει, αλλά και τους ανθρώπους γύρω μας. 

Οι θετικοί άνθρωποι είναι αυτοί που μπορούν να μας βοηθήσουν να χτίσουμε την αυτοεκτίμησή μας- μην αφήνετε τους τοξικούς ανθρώπους να ελέγχουν τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεστε για τη ζωή. 

Συμπερασματικά, όταν μπαίνουμε σε μια προσπάθεια αυτο-ενδοσκόπησης και αυτο-βελτίωσης, είναι πολύ σημαντικό να έχουμε διαχωρίσει τις δύο αυτές έννοιες στο μυαλό μας, και να εργαζόμαστε ταυτόχρονα για την ενίσχυση και των δύο. Μόνο ενισχύοντας και τα δύο, θα βρούμε τον δρόμο για την ευτυχία και την επιτυχία. 

Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με τα Οφέλη της Ομαδικής Θεραπείας