Καθημερινά αντιμετωπίζουμε δυσκολίες οι οποίες δοκιμάζουν την υπομονή και τις δυνάμεις μας. Δεν είναι λίγες οι φορές που παρά το κουράγιο που δίνουμε στον εαυτό μας αυτό δεν είναι αρκετό.

Χρειαζόμαστε ανθρώπους που θα λειτουργήσουν σαν πηγή έμπνευσης, που θα μας προσφέρουν αισιοδοξία και ενέργεια για να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε.

Σε έναν κόσμο που, σχεδόν όλα, προσπαθούμε να τα κάνουμε μόνοι μας, έχουμε ανάγκη από “συμμάχους” που να μας ακούν, να μας συναισθάνονται και να λειτουργήσουν ως πηγή ενθάρρυνσης.

Πολλές φορές μία απλή συζήτηση σε περιβάλλον κατανόησης και μια καλή συμβουλή που θα φωτίσει οπτικές που αδυνατούμε να δούμε στο πρόβλημα, μπορεί να μας δώσουν την ώθηση και τα φτερά που χρειαζόμαστε να για συνεχίσουμε.

Άνθρωποι – Πρότυπα

Όλοι έχουμε στη ζωή μας ανθρώπους-πρότυπα που θαυμάζουμε και  οι οποίοι γίνονται πηγή  έμπνευσης ενός καλύτερου δικού μας εαυτού.

Ο θαυμασμός των προτύπων παίζει αποφασιστικό ρόλο και ξεκινάει από τις μικρές ηλικίες  και συνεχίζεται και στην ενηλικίωσή μας.

Τα πρότυπά μας, είτε είναι άνθρωποι που προσωπικά γνωρίζουμε είτε όχι, μέσα από τα κατορθώματα, τις ιδέες και τη συνολική τους στάση απέναντι στη ζωή, μας κάνουν να νιώσουμε ψυχολογικά δυνατοί ώστε να αντιμετωπίσουμε με πάθος και ορμή τις καθημερινές δυσκολίες.

Η προσεκτική μάλιστα επιλογή αυτών των προτύπων και η συνειδητή σύνδεση μαζί τους, μπορεί να μας οδηγήσει στη λήψη καλύτερων αποφάσεων για την ίδια τη ζωή μας.

Παιδική Ηλικία

Στην παιδική ηλικία οι γονείς όπως είναι αναμενόμενο αποτελούν τα πρώτα πρότυπα για το παιδί, το οποίο αρχίζει να διαμορφώνει την εικόνα του εαυτού του μέσα από τη σχέση του με τους γονείς του.

Στα παιδικά μάτια οι γονείς αποτελούν τα πρώτα πρότυπα, αντιγράφοντας και εξιδανικεύοντας τις συμπεριφορές τους.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι γονείς φέρουν μεγάλη ευθύνη στα χαρακτηριστικά που θα αποκτήσει ένα παιδί, με βάση τις προσλαμβάνουσες, τις συμπεριφορές και τις εμπειρίες που θα αποκτήσει κατά τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας.

Εφηβεία

Στην εφηβεία το παιδί αισθάνεται την ανάγκη να διαφοροποιηθεί από τον γονέα και να αποκτήσει την δική του ξεχωριστή ταυτότητα. Ο έφηβος αυτοπροσδιορίζεται μέσω της ταύτισής του με κάποιο πρόσωπο ή μία ομάδα ανθρώπων.

Στην ηλικιακή αυτή περίοδο είναι ανάγκη, τα πρότυπα με τα οποία ταυτίζεται ο έφηβος  να έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην εξέλιξή του.

Για το λόγο αυτό, κρίσιμο ρόλο στην διαμόρφωση αξιών και συμπεριφορών στον έφηβο έχουν το σχολείο, η οικογένεια, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά και διάφοροι πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι στους οποίους συμμετέχει.

Πως επιλέγω τα πρότυπά μου

Κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσουμε πως ένα “πρότυπο” δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι κάποιο δημόσιο πρόσωπο ή ένας πνευματικός ηγέτης.

Θα μπορούσε να είναι ένας φίλος μας, ένας συνάδελφος, ο προπονητής μας ή ένα μέλλος της οικογενείας μας.

Επιπλέον, καμία σημασία δεν θα έπρεπε να παίζει η εξωτερική του εμφάνιση, ο πλούτος, η φήμη και τα βραβεία του.

Αυτοί δεν θα έπρεπε να είναι οι κύριοι λόγοι σύνδεσης με το πρότυπό μας αλλά κάτι βαθύτερο πιο προσωπικό από αυτά τα επιφανειακά  χαρακτηριστικά.

Σημασία δεν έχει τόσο η ιδιότητα αυτού του ατόμου, αρκεί να μας συγκινεί βαθιά, να μας εμπνέει και να μας βελτιώνει.

Να μας χαρίζει ποιότητες όπως η ειλικρίνεια, η καλοσύνη, η υπομονή, το θάρρος, η ακεραιότητα, η πίστη και η σκληρή δουλειά.

Ως πρότυπο για παράδειγμα θα μπορούσε να λειτουργήσει και η γιαγιά μας, η οποία ίσως στάθηκε πάντα στο πλευρό μας, χαρίζοντάς μας δύναμη και δίνοντας νόημα και κίνητρο σε κάποιες δύσκολες στιγμές.

Στην προκειμένη περίπτωση, η γιαγιά λειτουργεί ως ένα πρότυπο το οποίο ενεργοποιεί μέσα μας στοιχεία όπως η καλοσύνη, η πίστη, η δύναμη, η επιμονή και η αντοχή.

Επιπλέον, η επίγνωση πως κανένα άτομο δεν είναι τέλειο, ακόμα κι αν πρόκειται για το “πρότυπό” μας, είναι μια διαπίστωση η οποία μπορεί να μας απελευθερώσει και να μας απαλλάξει από το βάρος της τελειότητας.

Με άλλα λόγια, η επιλογή του ανθρώπου που θα λειτουργήσει ως “πρότυπο” στη ζωή μας έχει να κάνει με τα χαρακτηριστικά εκείνα τα οποία κάνουν αυτό το άτομο σημαντικό και τα οποία αποτελούν για εμάς πηγή έμπνευσης.

Χαρακτηριστικά τα οποία ενεργοποιούν προσωπικά μας κίνητρα και μας ωθούν στο να ενεργήσουμε με τρόπο ο οποίος βελτιώνει τη ζωή και την καθημερινότητά μας.

Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με τη Διαχείριση Θυμού.