Φανταστείτε ότι πρέπει να εξηγήσετε τη σπουδαιότητα της επικοινωνίας σε παιδιά τα οποία είναι στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού.

Ένας απλός και κατανοητός τρόπος θα μπορούσε να ήταν ο ακόλουθος:

Φανταστείτε ότι είστε μαζί με τους φίλους σας και παίζεται το χαλασμένο τηλέφωνο. Δηλαδή ο πρώτος λέει μια λέξη γρήγορα στο αυτί του πρώτου. Αυτός με την σειρά του πρέπει να την πει στον επόμενο μέχρι ο τελευταίος να πει ποια λέξη είπε ο πρώτος.

Συνήθως όταν δεν ακούσει καλά την λέξη ο πρώτος. Ο τελευταίος θα πει μια λέξη που δεν έχει σχέση με την αρχική.

Αν πούμε λοιπόν ότι το μήνυμα είναι η λέξη που είπε ο πρώτος και το τι άκουσε ο τελευταίος αφού πέρασαν 3 ή 4 ή 5 ή και παραπάνω παιδιά βλέπουμε ότι η επικοινωνία χάθηκε.

Δηλαδή το μήνυμα δεν έφτασε σωστά. Τι είναι λοιπόν η επικοινωνία; Είναι ο τρόπος που μιλάμε, φερόμαστε, σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε και το δείχνουμε στον άλλο. Mε σκοπό να καταλάβει αυτό που του λέμε.

Η επικοινωνίας πρέπει να είναι κατανοητή

Όμως η επικοινωνία πρέπει να είναι κατανοητή από αυτούς που παίρνουν μέρος στην κουβέντα. Στο παιχνίδι ή ότι άλλο χρησιμοποιούμε για να περάσουμε ένα μήνυμα. Ας πάρουμε λοιπόν για παράδειγμα τα γραπτά μηνύματα που στέλνουμε σε έναν φίλο.

Συνήθως έχουμε μια κοινή γλώσσα για να μπορέσουμε να στείλουμε αλλά και να καταλάβουμε το μήνυμα. Αν στείλουμε dld (δηλαδή), εάν αυτός που θα το λάβει δεν ξέρει τι σημαίνει τότε χάθηκε η επικοινωνία μας.

Παιδί & Επικοινωνία

Βλέπουμε λοιπόν ότι η επικοινωνία είναι σημαντική. Γιατί μπορούμε να πούμε, να δείξουμε ή και να μεταφέρουμε σε κάποιον μια πληροφορία και να την καταλάβει.

Γι’ αυτό λοιπόν ο τρόπος που το κάνουμε είναι σημαντικός. Γιατί αλλιώς η πληροφορία ή θα χαθεί ή θα πρέπει να το πούμε ξανά με άλλα λόγια.

Επίσης καταλαβαίνουμε πως ευθύνη δεν έχει μόνο αυτός που δεν κατάλαβε. Αλλά κι εμείς που δεν του δώσαμε να καταλάβει τι νοιώθουμε, τι χρειαζόμαστε ή τι θα θέλαμε.

Να θυμάστε λοιπόν ότι για να επικοινωνήσουμε με έναν άνθρωπο υπάρχουν πολλοί τρόποι και πρέπει πάντα να ακούμε πριν προσπαθήσουμε να πούμε την άποψη μας.

Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με την Αντρική Πρόωρη Εκσπερμάτιση