Πανδημία, μια λέξη που κρύβει μέσα της φόβο, ερωτηματικά, απορίες αλλά και το σταμάτημα της κανονικότητας, ή αυτό που εμείς κατανοούμε ως κανονικότητα.

Ξαφνικά, ο περίπατος με φίλους, το καφεδάκι στην πλατεία, το κους κους στις παιδικές χαρές, όσο τα παιδιά παίζουν, φόρεσε τη στολή του απαγορευμένου κι επικίνδυνου. Τα μαγαζιά είναι πλέον κλειστά, τα καφέ αλλά και όλα τα σημεία τα οποία δεν είναι αναγκαία για την επιβίωση του ατόμου κλείνουν για να διαφυλάξουν την υγεία όλων μας.

Διαδίκτυο

Το διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα προσφέρουν πληροφορία, τόση πληροφορία όσο δεν μπορεί να επεξεργαστεί ο νους. Αντικρουόμενες απόψεις, σενάρια καταστροφολογίας, φόβος, τρόμος αλλά και όλα τα συναισθήματα τα οποία μας κάνουν να αισθανόμαστε στρες και άγχος.

Το κλείσιμο μέσα σε ένα σπίτι εμφάνισε προβλήματα και καταστάσεις τις οποίες δεν έχουμε ζήσει στο παρελθόν ή απλά είχαμε τρόπο να τις αποφεύγουμε. Και τώρα τι; Φωνές, καυγάδες, ανησυχία, υπερφαγία;

Ψυχραιμία & Χαλάρωση

Η ψυχραιμία και χαλάρωση είναι σημαντικά κομμάτια ώστε να μπορέσουμε να μαζέψουμε δυνάμεις για την επόμενη μέρα, λίγο χρόνο για εμάς με εμάς θα μπορέσει να μας κάνει να αισθανθούμε καλύτερα. 

Το διάβασμα ενός βιβλίου, η απομόνωση σε ένα δωμάτιο για λίγη ώρα, η μουσική αλλά και απλά το κλείσιμο το ματιών μας θα βοηθήσει ώστε να μπορέσουμε να σταματήσουμε τη φρενίτιδα των αρνητικών σκέψεων που ίσως προέρχεται από την τηλεόραση, το ίντερνετ αλλά και από τους δικούς μας φόβους.

Μπορούμε να κάνουμε πράγματα ώστε να διατηρήσουμε την κανονικότητα στα πλαίσια τα οποία είναι εφικτό. Πρώτον η υπερπληροφόρηση, μπορεί να οδηγήσει σε αψιμαχίες χωρίς να υπάρχει λόγος. Παίρνουμε τις πληροφορίες μας από τους έγκριτους επιστήμονες οι οποίοι έχουν το βάρος του λόγου τους.

Προγραμματίζουμε την νέα μας Καθημερινότητα

Πρόγραμμα, ίσως το σημαντικότερο κομμάτι του «μένω σπίτι» μιας και βάζοντας πρόγραμμα σε αυτή την καινούργια καθημερινότητά μας, τη βάζουμε σε πλαίσια τα οποία είναι πιο γνώριμα για εμάς. Ξυπνάμε και κοιμόμαστε με πρόγραμμα ώστε να ξεκουραζόμαστε αλλά και να υπάρχει μια κανονικότητα στη μέρα μας.

Όσοι εργαζόμαστε από το σπίτι, λόγω των καινούργιων συνθηκών, διαμορφώνουμε το χώρο μας ώστε να μπορούμε να έχουμε ένα περιβάλλον το οποίο θα θυμίζει περιβάλλον εργασίας.

Ένα δωμάτιο σε ένα ήσυχο μέρος αλλά και ένα ωράριο το οποίο θα τηρούμε. Σαφώς και η συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας θα βοηθήσει στην κατανόηση του να τηρούνται οι κανόνες σε σχέση με το ωράριο εργασίας μας. 

Άσκοπες διακοπές του ωραρίου που εμείς έχουμε θέσει απλά θα δυσκολέψει την καθημερινότητά μας αλλά και θα δώσει την αίσθηση ότι επιμηκύνθηκε το εργασιακό μας ωράριο.

Όλοι έχουμε κάπου κρυμμένη μια λίστα με πράγματα τα οποία θέλαμε να κάνουμε στο σπίτι, αλλά λόγω χρόνου και υποχρεώσεων δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να τα υλοποιήσουμε.

Αυτή η ντουλάπα που το πάνω ράφι δεν έχουμε προλάβει να ξεκαθαρίσουμε, αυτό το έπιπλο που λέγαμε να βάψουμε, ο υπολογιστής που η επιφάνεια εργασίας του μοιάζει να μην έχει χώρο για κανένα άλλο αρχείο.

Τα αρχεία που είναι βαλμένα παντού για να κάνουμε χώρο για καινούργια, τα χαρτιά και τα έγραφα που είναι πεταμένα σε μια τσάντα. Όλα αυτά μπορούν να γίνουν στο χρόνο που περνάμε πλέον μέσα στο σπίτι μας. 

Νέες Δραστηριότητες

Ξεκινάμε δραστηριότητες, όχι από αυτές που πρέπει να βγούμε έξω αλλά από αυτές που μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι, όπως να μαγειρέψουμε μια συνταγή που δεν είχαμε καταφέρει να κάνουμε στο παρελθόν, να διαβάσουμε τα βιβλία που τόσο θέλουμε αλλά δεν είχαμε χρόνο, να κάνουμε χειροτεχνίες μαζί με τα παιδιά μας, να παίξουμε επιτραπέζια και να βρούμε ένα χόμπι που μας ευχαριστεί.

Μιας και ο χρόνος που είμαστε μέσα στο σπίτι είναι μεγάλος, προσέχουμε τη διατροφή μας αλλά και τις επιλογές που κάνουμε. Προσπαθούμε να μην τρώμε από βαρεμάρα και αποφεύγουμε τροφές οι οποίες είναι βλαβερές.

Βλέπουμε τηλεόραση αλλά με μέτρο, να θυμόμαστε ότι η τηλεόραση είναι εκεί για να μας ενημερώσει και να μας ψυχαγωγήσει κι όχι να καταλάβει το 100% της ημέρας μας. 

Παιδιά – Καραντίνα & Ψυχολογία

Τα παιδιά θα πρέπει επίσης να έχουν αντίστοιχο πρόγραμμα σε σχέση με την τηλεόραση αλλά και τα παιχνίδια, είτε είναι κονσόλες είτε στο διαδίκτυο, γιατί πρέπει να θυμόμαστε ότι με την επαναφορά μας στην κανονικότητα ίσως βρεθούμε αντιμέτωποι με σημερινές επιλογές μας. Γι’ αυτό, αν και δεν έχουμε τους παππούδες και τις γιαγιάδες να μας βοηθήσουν, η τηλεόραση και τα βίντεο παιχνίδια δεν μπορούν να δρουν ως υποκατάστατα.

Η τεχνολογία μας προσφέρει την ικανότητα να είμαστε με τους δικούς μας ανθρώπους με ασφάλεια και χωρίς να κινδυνεύουμε. Με αυτόν τον τρόπο κρατάμε την επικοινωνία μας αλλά μπορούμε να έχουμε και μια χροιά της κανονικότητας μέσα στη διαφορετικότητα την οποία ζούμε.

Η αλλαγή συνηθειών παίρνει χρόνο, σε αυτή την περίπτωση ο χρόνος ήταν μικρός και ίσως δεν μας δόθηκε η ευκαιρία να προσαρμοστούμε. Αν κατανοήσουμε τους λόγους τους οποίους οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση, τότε ίσως να μπορέσουμε να βιώσουμε καλύτερα την αλλαγή αλλά και να την κάνουμε συμβατή με τις ανάγκες μας.

Είναι ευκαιρία να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας να σέβονται τον χώρο και τον χρόνο του άλλου. Βάζουμε όρια και εξηγούμε τους λόγους. Κάθε δυσκολία είναι μια ευκαιρία εξέλιξης.

Παίρνουμε πληροφορίες από έγκυρες πηγές, σε περίπτωση που αισθανόμαστε ότι δεν μπορούμε να διαχειριστούμε την όλη κατάσταση, απευθυνόμαστε σε ειδικούς με σκοπό να μας βοηθήσουν.

Tip:  Ενημερωθείτε σχετικά με την Διαχείριση του Θυμού