Χριστουγεννιάτικα δέντρα, λαμπιόνια και μουσική. Γιορτινή ατμόσφαιρα, χαρά και οικογενειακή θαλπωρή.

Για πολλούς τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι γιορτές χαράς. Όχι όμως για όλους. 

Για μια μερίδα ανθρώπων, τα Χριστούγεννα καθώς σηματοδοτούν το τέλος της χρονιάς, έρχονται να θυμίσουν στόχους που δεν επιτεύχθηκαν, όνειρα που δεν πραγματοποιήθηκαν, ελπίδες που διαψεύστηκαν, απώλειες… H απώλεια των αγαπημένων προσώπων βιώνεται πιο έντονα τις στιγμές των εορτών. Άλλοι πάλι εργάζονται ή βρίσκονται μακριά από το σπίτι τους ή από τους αγαπημένους τους.

Στο γενικότερο κλίμα χαράς και ευδαιμονίας, κάθε “έλλειψη”, κάθε ανεκπλήρωτος πόθος “μεγιστοποιείται”. Έτσι, μελέτες έχουν καταγράψει αύξηση σε ένα είδος κατάθλιψης που είναι γνωστή ως η “κατάθλιψη των εορτών” (Christmas blues). 

Ταυτόχρονα, οι αυξημένες υποχρεώσεις της περιόδου, κοινωνικές (καλέσματα, έξοδοι), αλλά και οικονομικές (δώρα, τραπέζια κ.ά.) προκαλούν άγχος και πίεση που επιτείνει το συναίσθημα της μελαγχολίας- ιδίως αν υπάρχουν οικονομικές δυσκολίες. 

Οικογενειακές συγκρούσεις

Σημαντικός παράγοντας μελαγχολίας τις μέρες των εορτών αποτελούν και οι οικογενειακές συγκεντρώσεις. Όσο πιο εκτεταμένες είναι μάλιστα, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες σύγκρουσης και εμφάνισης κατάθλιψης. 

Το γεγονός ότι όλοι οι συγγενείς βρίσκονται γύρω από το ίδιο τραπέζι και συζητούν για πράγματα που έκαναν κάποιοι όπως γάμο, οικογένεια, πετυχημένες επαγγελματικές κινήσεις μέσα στη χρονιά και επαινούνται για αυτά, και οι ανεκπλήρωτες προσδοκίες των γονιών για κάποιο από τα παιδιά τους και οι συγκρίσεις από την άλλη αποτελούν το ιδανικό «υπόστρωμα» για παρεξηγήσεις και τσακωμούς. 

Τα «πρέπει»

Εκείνοι που οργανώνουν τις οικογενειακές συγκεντρώσεις είναι επιφορτισμένοι με μεγάλο οικονομικό βάρος και το άγχος του «να περάσουν όλοι καλά». 

Το ίδιο ισχύει και για τους καλεσμένους, αφού το «πρέπει να περάσω καλά αυτές τις μέρες» είναι η επιταγή που κυριαρχεί στο μυαλό όλων από τη μία και από την άλλη «πρέπει να πάω, αλλιώς τι θα πουν;» «τι δώρο πρέπει να τους πάρω;»

Όταν υπερφορτωνόμαστε αυτές τις μέρες με υποχρεώσεις και εξόδους κι όταν βάζουμε μέσα στο κεφάλι μας τόσα πολλά «πρέπει» και καταναγκασμούς, είναι αναπόφευκτο αντί να μπούμε στο πνεύμα των γιορτών, να χαλαρώσουμε και να διασκεδάσουμε, να πετύχουμε το …ακριβώς αντίθετο! 

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο; 

Η κατάθλιψη των εορτών είναι πολύ έντονη στα άτομα που λόγω των πολλών επαγγελματικών τους υποχρεώσεων πιστεύουν πως θα καταφέρουν να κερδίσουν τον χαμένο χρόνο και να επανασυνδεθούν με τα συγγενικά πρόσωπα με τα οποία βρέθηκαν μακριά όλο τον χρόνο. 

Το ίδιο ακριβώς, από την αντίθετη πλευρά, συμβαίνει με τα άτομα τρίτης ηλικίας, που περιμένουν αυτές τις μέρες για να χαρούν π.χ. τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους και  η πραγματικότητα μπορεί να τους διαψεύσει, επιτείνοντας τη μοναξιά τους. 

Πώς θα την αποφύγουμε; 

* Αποφεύγοντας τα New Year Resolutions και τη συναναστροφή γενικά με αρνητικά άτομα!

* Θέτοντας στόχους με βάση τις δικές μας ανάγκες και προσδοκίες κι όχι κάνοντας σύγκριση με τους στόχους ή τις επιτυχίες των φίλων, συγγενών, συναδέλφων, γνωστών ή άγνωστων. Καθένας από εμάς είναι ξεχωριστός και χαράσσει τη δική του, ξεχωριστή πορεία στη ζωή.

* Φροντίζοντας οι προσδοκίες μας για τις γιορτές και για τη χρονιά που έρχεται να είναι ρεαλιστικές. 

* Βρίσκοντας τρόπο να προσφέρουμε σε αυτούς που έχουν ανάγκη ή στους λιγότερο προνομιούχους. Προσφέροντας λίγη παρέα, μια καλή κουβέντα, εθελοντική εργασία, αιμοδοσία, φαγητό ή πράγματα που δεν χρησιμοποιούμε ή δεν τα χρειαζόμαστε πλέον όπως από το πιο απλό, ρούχα που δεν μας κάνουν, βιβλία και παιχνίδια από τα παιδιά που έχουν μεγαλώσει και φυσικά το χαμόγελό μας!

Συνειδητοποιώντας πως για να κάνουμε τους άλλους χαρούμενους, δεν χρειάζεται να έχουμε χρήματα για να τους αγοράσουμε κάποιο ακριβό δώρο. Το συναίσθημα αυτό μπορεί να καλύψει την έλλειψη και απογοήτευση που μπορεί να νιώθουμε αυτές τις μέρες και να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε και να αισθανθούμε ευγνωμοσύνη για αυτά που έχουμε και να μην μένουμε σε αυτά που δεν έχουμε! Κι αυτό να το υιοθετήσουμε για όλο το χρόνο κι όχι μόνο στις γιορτές.

* Μετατρέποντας τις γιορτές σε ευκαιρία να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο στον εαυτό μας και να κάνουμε ότι πραγματικά μας ευχαριστεί.  

Φέτος τα Χριστούγεννα & την Πρωτοχρονιά αφήστε τα “πρέπει” μακριά!  

Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με τις Ατομικές Συνεδρίες Ενηλίκων / Ανηλίκων