Όλοι έχουμε ακούσει για καλές ή κακές ερωτικές σχέσεις. Κάποιοι ίσως να έχουμε βιώσει προσωπικά και τις δύο αυτές εκδοχές.

Ποιος είναι όμως ο μαγικός εκείνος συνδυασμός παραγόντων που κάνουν μια σχέση επιτυχημένη;

Τα παρακάτω στοιχεία αποτελούν ένδειξη μιας υγιούς και ποιοτικής ερωτικής σχέσης.

Κοινός χρόνος

Διεκδικώντας κοινό χρόνο με τον/τη σύντροφό μας σημαίνει πως αποτελεί για εμάς προτεραιότητα. Μοιραζόμαστε κοινές δραστηριότητες, στο σπίτι, σε κοινά χόμπι. Σε μικρές η μεγάλες εξορμήσεις που δημιουργούν νέες κοινές και όμορφες αναμνήσεις. Ξεχνάμε για λίγο τις υποχρεώσεις μας, τον ρόλο μας ως γονείς, συνεργάτες ή εργαζόμενοι και θυμόμαστε τον ρόλο μας ως σύντροφοι. Δεν αφήνουμε την απαιτητική καθημερινότητα να μας αποξενώσει από τον/τη σύντροφό μας. Συντηρούμε συνήθειες που μας φέρνουν πιο κοντά και διατηρούν την εκτίμηση και την αγάπη που νιώθουμε ο ένας για τον άλλο.

Στήριξη & Yγιής ερωτική σχέση

Η καθημερινότητα κουράζει τα ζευγάρια. Πολλές φορές δεν μπορούμε να διαχειριστούμε σωστά το άγχος και το στρες. Με αποτέλεσμα αυτό να έχει επίπτωση και στη συμπεριφορά μας, δημιουργώντας εντάσεις, διαφωνίες και απόσταση.

Η υποστήριξη στο έτερον ήμισυ έχει τη δυνατότητα να χαρίσει στη σχέση ένα νέο επίπεδο οικειότητας και σύνδεσης. Προτρέπουμε τον/τη σύντροφό μας να εκφραστεί ελεύθερα. Δεν τον/την κρίνουμε αυστηρά, ακούμε προσεκτικά τις ανάγκες του/της και τη συγκεκριμένη περίοδο που νιώθει περισσότερη πίεση τον/τη φροντίζουμε λίγο παραπάνω.

Ιδιωτικότητα

Πέρα από την κοινή ζωή της σχέσης μας, ο κάθε ένας έχει ανάγκη από προσωπικό χρόνο και χώρο. Να δει μόνος τους φίλους του, να ασχοληθεί με μία δραστηριότητα που τον γεμίζει. Πολλές φορές να περάσει ακόμα και λίγο χρόνο μόνος του, χωρίς την δική μας παρουσία. Είναι σημαντικό να σεβόμαστε την ιδιωτικότητα του/της συντρόφου μας και να του/της δίνουμε χρόνο να αναπνεύσει, να ανανεωθεί και να επιστρέψει σε εμάς πιο γεμάτος/η και ευδιάθετος/η.

Σεβασμός

Ο σεβασμός δεν σημαίνει απλά να μην πληγώνουμε τον άλλο. Χρειάζεται να αναγνωρίσουμε τις ανάγκες του/της συντρόφου μας, τις προτιμήσεις και τα πιστεύω του/της. Να ξέρουμε ποια είναι, τι του/της αρέσει και τι δεν του/της αρέσει. Να σεβόμαστε έμπρακτα και με καθαρό τρόπο αυτά τα χαρακτηριστικά και να μην παραβιάζουμε τις ανάγκες του άλλου, επειδή απλά αυτές δεν αποτελούν δικές μας προτεραιότητες. 

Καλή επικοινωνία & Yγιής ερωτική σχέση

Θεμελιώδες στοιχείο μιας υγιούς σχέσης αποτελεί η ειλικρινής και ανοιχτή επικοινωνία.

Καθώς η σχέση περιλαμβάνει δύο διαφορετικούς ανθρώπους που ο κάθε ένας κουβαλάει την προσωπική του ιστορία, τις εμπειρίες του και τις προσδοκίες του, αυτό συνεπάγεται και διαφορετικά επίπεδα δεξιοτήτων στο πως επικοινωνούμε με τον άλλο.

Το πρώτο σημαντικό βήμα είναι να μιλάμε, να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας, να μην τα κρατάμε μέσα μας και να μην τα καταπιέζουμε. Να επικοινωνήσουμε με τον σύντροφό μας με ηρεμία και ειλικρίνεια, αποφεύγοντας την σκληρή κριτική, τις φωνές και τους τσακωμούς.

Η αυθεντική επικοινωνία προϋποθέτει σωστή εσωτερική ισορροπία, γνώση του εαυτού μας και αυτοέλεγχο. Δεν πρέπει να προσπαθούμε να κατανοήσουμε τον άλλο μέσα από τα δικά μας βιώματα και τις προσωπικές μας πεποιθήσεις, αλλά ούτε να προσπαθούμε να τον προσαρμόσουμε στα δικά μας ψυχολογικά πλαίσια.

Συμβιβασμός

Οι διαφωνίες σε μία σχέση είναι αναπόφευκτες και πάντα έρχεται μία στιγμή που κι εμείς οι ίδιοι πρέπει να βάλουμε νερό στο κρασί μας, να κρατήσουμε τις ισορροπίες και να δώσουμε στον/στη σύντροφό μας μία νέα ευκαιρία όταν κάνει κάτι λάθος. Μια ευκαιρία που θα ζητούσαμε και οι ίδιοι εφόσον βρισκόμασταν στη θέση του/της. Προσπαθήστε λοιπόν να λύσετε τις κρίσεις και τις συγκρούσεις με ένα ορθολογικό αλλά και δίκαιο τρόπο, να κάνετε όταν χρειάζεται ένα συμβιβασμό που θα χαρίσει προοπτική στη σχέση σας.

Για πολλούς ανθρώπους γύρω μας ο έρωτας είναι κάτι που απλά συμβαίνει. Όμως για να έχει διάρκεια και υγεία χρειάζεται προσωπική δέσμευση και πολύ δουλειά. Όμως η προσπάθεια αυτή αξίζει τον κόπο. Μια ασφαλής και υγιής σχέση μπορεί να γίνει πηγή χαράς και στήριξης της ζωής μας και να βελτιώσει την καθημερινή ευημερία μας.

Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με το άρθρο “Οικονομικές Δυσκολίες & Οικογενειακές Σχέσεις”